Arheologii au dat lovitura: Descoperirea care schimbă tot ce se știa despre istoria acestei țări
Arheologii cred că au identificat locul unde se afla demult pierduta Mănăstire Deer, din nord-estul Scoției. Situl este foarte important pentru istoria țării.
Vezi și: Descoperire arheologică uimitoare: Megastructurile ascunse ale Epocii Bronzului din Europa FOTO
Leagănul limbii celtice, descoperit de arheologii din acest sit
Se crede că cele mai vechi exemple ale acestei forme de limbă celtică au fost produse în această mănăstire în secolele al XI-lea și al XII-lea e.n.
Aceste texte reprezentau donații de pământ în limba gaelică, care ulterior au fost introduse în Cartea Deer, o evanghelie de buzunar scrisă inițial între anii 850 și 1.000 e.n.
Specialiștii speculau deja de ceva vreme că aceste înregistrări ar fi fost adăugate în carte în momentul în care aceasta se afla în mănăstire.
Acum, arheologii cred că au descoperit ruinele clădirii la aproximativ 80 de metri de ruinele Abației Deer, aproape de satul Mintlaw, din Aberdeenshire.
„Ca locul unde se găsesc cele mai vechi texte supraviețuitoare în limba gaelică scoțiană, Cartea Deer este un manuscris vital în istoria Scoției”, a declarat Alice Jaspars, cercetătoare PhD în cadrul departamentului de Arheologie de la Universitatea din Southampton, care a condus investigațiile arheologice.
Jaspars și colegii săi au datat cu carbon materialul asociat cu găurile pentru stâlpi pe care le-au găsit în timpul săpăturilor de lângă abație, informație care se potrivește cu momentul adăugării donațiilor de teren, cunoscute sub numele de addenda, în carte.
Echipa a recuperat, de asemenea, ceramică medievală, fragmente de sticlă, un stilou și plăci de hnefatafl (uneori numite șah viking).
Toate aceste dovezi, argumentează echipa, indică existența unui complex monastic în acest sit.
Vezi și: O săgeată veche de 3000 de ani i-a uimit pe arheologi. Unde a fost descoperită, de ce este specială
Descoperirea, deosebit de importantă pentru istorici
Munca lui Alice Jaspars, și a colegilor săi, începând cu anul 2022, a fost în mare parte finanțată de Fondul Național pentru Patrimoniu și susținută de un grup de voluntari.
„Acest lucru nu ar fi fost posibil fără munca extensivă a voluntarilor noștri și sprijinul financiar al Fondului Național pentru Patrimoniu”, a adăugat Japsars.
Cercetarea din 2022 a coincis cu revenirea Cărții Deer în Scoția, pentru prima dată în 1.000 de ani. În tot acest timp, ea a fost expusă la Galeria de Artă și Muzee din Aberdeen, fiind împrumutată de la Biblioteca Universității Cambridge.
„Registrul material al mănăstirilor din această perioadă este atât de sărac încât descoperirile precum aceasta pot ajuta cu adevărat”, a subliniat Alice Jaspars,
Vezi și: Comoara găsită de arheologi în Alba Iulia. E de o valoare incredibilă, are mii de ani